Τελευταία Νέα

Παρουσίαση βιβλίου του Δρος Aref Alobeid (Άρεφ Αλομπέιντ)

 

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Δρος Aref Alobeid (Άρεφ Αλομπέιντ) με τίτλο: «Οι ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές καταβολές των σχέσεων Συρίας και Τουρκίας» από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

Ο Συγγραφέας είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής,  έχει επί σειρά ετών διδάξει γεωστρατηγική και ζητήματα Μέσης Ανατολής στη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Εθνικής Άμυνας, την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, και έχει αναλύσει τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής σε μεγάλα, διεθνή δίκτυα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου και προλόγισε η Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Λιλή Καρκούλια.

Με τον συγγραφέα συνομίλησαν ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δρ Γεράσιμος Καραμπελιάς, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) Δρ Γεώργιος Καφφές, ο Διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Δρ Κωνσταντίνος Φίλης και ο Διεθνολόγος και ειδικός στο πολιτικό ισλάμ Δρ Κλεάνθης Κυριακίδης. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Αλεξάκη.

Στο βιβλίο του Δρος Alobeid, παρουσιάζονται διάφορες πτυχές των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων Συρίας και Τουρκίας με έμφαση στα ζητήματα που αναδείχθηκαν μετά την ανεξαρτησία της Συρίας από τη Γαλλία το έτος 1946. Περιλαμβάνει επίσης τα κυρία στάδια ανάπτυξης του αραβικού εθνικισμού και τον ρόλο των αράβων στοχαστών (χριστιανών και μουσουλμάνων) κατά της πολιτικής εκτουρκισμού του αραβικού στοιχείου εκ μέρους των Νεότουρκων από το 1908 έως το 1918. Παρουσιάζονται επιπλέον σημαντικές αραβικές επιστημονικές πηγές με σκοπό να δοθεί άπλετο φως στη φύση των σχέσεων Αράβων και Τούρκων Οθωμανών κατά την περίοδο 1516-1918 από την αραβική οπτική. Τέλος, αυτή η μελέτη καταδεικνύει την αποτυχία -διαχρονικά- των συμμαχικών περιφερειακών πολιτικών και προτείνει σχέδιο-όραμα για μια πιθανή πετυχημένη νέα τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή.

Εμείς να ευχηθούμε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.