Τελευταία Νέα

Τα βιβλία του Σεπτεμβρίου

Την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 18:30 τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης μας συναντιόμαστε ξανά μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού.  Στη Λέσχη μας μπορούν να πάρουν μέρος όσοι αγαπούν το διάβασμα και θέλουν να μοιραστούν τη χαρά της ανάγνωσης, τη συγκίνηση, το προβληματισμό ή να συζητήσουν για τους χαρακτήρες και τα θέματα που προκύπτουν από τα βιβλία που διαβάζουμε, να ασχοληθούν και να μάθουν περισσότερα για τους συγγραφείς.

Αυτό τον μήνα θα συζητήσουμε δύο από τα  κορυφαία βιβλία της Pearl Buck "Η Μάνα" και "Ανατολικός και Δυτικός Άνεμος".

 Η Μάνα 

«Σύμβολο της μητρότητας» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ηρωίδα αυτού του έργου. Ο γολγοθάς της -που αρχίζει με την εξαφάνιση του άντρα της, ανηφορίζει με το χαμό της κόρης της και κορυφώνεται με την εκτέλεση του γιου της- ακολουθεί τον αδυσώπητο ρυθμό των εποχών: το λουλούδισμα της φύσης, το πέσιμο των φύλλων, το χειμώνα και το θάνατο. Η απεραντοσύνη της κινέζικης πεδιάδας κι ο επίπονος, αέναος μόχθος του μαρτυρικού λαού της αχανούς χώρας στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα, πλαισιώνουν αυτή τη γυναίκα καθώς δέχεται αδιαμαρτύρητα την ανελέητη μοίρα της, μετουσιώνοντας το πένθος σε ζωή και το δάκρυ σε χαμόγελο. Βορειοαμερικανίδα συγγραφέας, γεννημένη στο Χίλσμπορο της Βιρτζίνια το 1892. Από παιδί πήγε με τους γονείς της στην Κίνα, όπου είχε σταλεί ο πατέρας της ως ιεραπόστολος. Επέστρεψε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και μετά ξαναγύρισε στην Κίνα, όπου παντρεύτηκε τον Αμερικανό ιεραπόστολο Τζων Λόσινγκ Μπακ. Οι εμπειρίες της από την παιδική της ηλικία και αργότερα από τη σκληρή ζωή των αγροτών στη βόρεια Κίνα, όπου γνώρισε την πείνα και τη δυστυχία, η βαθιά γνώση της γλώσσας, των ηθών και εθίμων του κινέζικου λαού, καθρεφτίζονται στα μυθιστορήματά της Η καλή γη (1931 - βραβείο Πούλιτζερ), Γιοι (1932) και Σκορπισμένο σπίτι (1935). Το 1938 βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας. Πολλά έργα της έγιναν κινηματογραφικές επιτυχίες. Πέθανε το 1973 στο Βερμόντ των ΗΠΑ.  

 Ανατολικός και Δυτικός Άνεμος 

Η Κβάι-λαν είναι μια νεαρή Κινέζα, από αρχοντική οικογένεια της προεπαναστατικής Κίνας, που εξιστορεί τόσο την περιπέτεια του δικού της γάμου όσο και την οικογενειακή "τραγωδία" του αδελφού της με μια ξένη από τη Δύση.
Η Περλ Μπακ, που το 1938 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, περιγράφει με τον πιο αυθεντικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμα της φεουδαρχικής Κίνας. Με πένα άλλοτε γλαφυρή και άλλοτε επική, η συγγραφέας κορυφώνει τη μυθοπλασία της με την επικράτηση του σύγχρονου τρόπου ζωής πάνω στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που μάστιζαν την Κίνα.